Wij zijn Cyberspace ;)

Wij zijn cyberspace ;)

Digitale Metropool Nederland


Nederland is een van de meest digitale landen van de wereld. We hebben de snelste verbindingen, de grootste Internet Exchange en de beste adoptie van mobiele apparaten. We houden van gadgets en nieuwe technologie. Nederland is in feite één digitale metropool, in een prachtig natuurgebied.

Digitaal Groningen

Groningen is de jongste en meest digitale stad van Nederland. Jaar op jaar domineren Noordelijke internetbedrijven de Deloitte Fast50: de graadmeter van de Nederlandse tech-industrie. Met gemiddeld acht noteringen, waarvan drie in de top 10 van snelst groeiende bedrijven en met onze snel groeiende startup scene doen wij Groningers het in verhouding flink beter dan Amsterdam. Eindhoven - dat meer high-tech embedded technologie georiënteerd is dan internet-minded - zetten we op grote afstand. Elke stad heeft zijn eigen focus. Groningen is dé digitale stad van Nederland.

Wat is een digitale stad?


Het is prachtig dat in korte tijd een geheel nieuwe sector is opgestaan en zich verder ontwikkelt tot misschien wel de belangrijkste economische pijler van onze hele regio. Een digitale stad is meer dan dat. Een digitale stad heeft een digitale overheid en kent digitaal burgerschap. Zo was Groningen de eerste die een digitale stadjerspas voor burgers introduceerde. Een pas die ook nog eens draait op het platform van de toekomst: de blockchain. Een digitale stad waar internet, startups en innovatie de norm zijn en waar alle kinderen leren programmeren. Een digitale regio waar een hechte digitale gemeenschap zich inzet voor de toekomst. Waar digitaal de D van DNA is.

We zijn jong en digitaal


Een internetbedrijf kent eigenlijk maar drie essentiële ingrediënten: snel internet, ruimte om te experimenteren en talent. Met 60.000 studenten barst het hier van jong en ambitieus talent. Groningen is met een gemiddelde leeftijd van 36 de jongste stad van Europa. Jonge mensen voelen de tijdgeest aan, waar de wereld heen gaat. Jonge mensen doen alles online. Jongeren zijn de toekomst. In Groningen leef je eigenlijk al een beetje in de toekomst.

We zijn ambitieus en bruisend


Geen sluitingstijden en een overweldigend cultureel en sportief aanbod. Betaalbare ruime huizen en prachtige natuur, van bossen en meren tot werelderfgoed Waddenzee. Jonge slimme, enthousiaste meiden en jongens om mee te werken, te feesten en te flirten. Als je toch overal je internetbedrijf kan starten, dan doe je het in Groningen, waar het leven goed is. In Groningen vind je een optimale balans tussen uitdagend internationaal werk en vrije tijd, met cultuur, ruimte en natuur om te leven. Dat heet welvaart.

We zijn connected


Onze internetverbindingen zijn supersnel. Niet voor niets dat Google haar grootste en groenste datacenter in Groningen bouwde. Maar connected is meer. Groningen kent een unieke hechte digitale scene. Wij weten elkaar te vinden. Studenten, ondernemers en bestuurders delen pijlsnel kennis via hackathons, talloze appgroepen, en niet te vergeten in onze fijne kroegen, waar soms de wildste plannen worden geboren, zoals deze website. Volgens prins Constantijn, special envoy StartupDelta, heeft Groningen in een paar jaar een achterstandspositie omgezet in een voorbeeldfunctie van hoe je met elkaar een digitale, internationaal georiënteerde gemeenschap bouwt: een fundament om een veel grotere industrie te kunnen worden.

We zijn purpose driven


Onze jonge mensen hebben nog iets moois te bieden: onze generatie wil zich graag inzetten voor een hoger doel. Purpose en business is een combinatie die je eigenlijk alleen maar in Californië tegen kwam, de bakermat van Silicon Valley. Ons sfeertje deed Google en IBM overtuigen om zich hier te vestigen. Onze digitale bedrijven zijn bijzonder actief in bijvoorbeeld digitale educatie. We zetten onze digitale kennis en middelen in om ons land en de wereld veiliger, aantrekkelijker en transparanter te maken.

Nait soezen moar broezen

Er wordt vaak over de toekomst gepraat. Het liefst met veel buzzwords zoals big data, blockchain, cyber en artificial intelligence. In Groningen zeggen we “nait soezen moar broezen” (niet praten maar poetsen). Van plan direct naar executie. Zo regelden 20 internetondernemers binnen acht uur een eigen, open Internet Of Things network in de Stad Groningen. Een week later was dekking in de hele provincie geregeld. Uniek in de wereld en de schrik van de telecom industrie. Dromen over de toekomst is mooi, wij bouwen er liever aan.

Digitale Mainport

We hebben in Groningen het beste van twee werelden: een zinderende stad vol digitaal talent en een provincie waar de eerste levensbehoeften worden geproduceerd. Wat een kans om de kennis van de digitale sector naar onze maakindustrie en het MKB te duwen. Wat een kans om onze groene chemie, agri, energie bedrijven te moderniseren. Wat een kans om het geplaagde Groningen te helpen met de gaafste nieuwe uitvindingen rond bouwen. Wat een kans om met deze sectoren de digitale mainport van Nederland, zelfs van Europa te worden en de wereld te helpen met veilig water, veilig voedsel, veilige chemie, en digitale beveiliging. Cyberspace HQ!

We hebben de ruimte


Er zijn mensen die geloven dat onze planeet kapot gaat en dat een kolonie op Mars onze hoop en toekomst is. Wij geloven in een prachtige toekomst voor onze planeet. Over space gesproken: Nederland zit best vol. In Groningen hebben we de fysieke ruimte om de groeiambities van Nederland te realiseren. Ruimte om te bouwen, te experimenteren, te innoveren en te ondernemen. We hebben niet alleen fysiek alle ruimte: onze digitale ruimte is ongelimiteerd. Welkom in digitaal Groningen, welkom in de ruimte, welkom in Cyberspace ;)