kies je toekomst

Twee toekomstscenario’s voor Nederland

5G is over een paar jaar net zo belangrijk als water, riool en stroom: een basisbehoefte voor iedereen. Dankzij 5G worden infrastructuren, bedrijven en mensen permanent verbonden. 5G wordt een grotere stap dan van inbellen via langzame modems naar breedband internet: altijd overal en draadloos, pijlsnel.

Een goede 5G infrastructuur jaagt innovatie en de economie aan. Groningen is de eerste regio ter wereld waar een 5G lab in zowel een ruraal als stedelijk gebied operationeel is: enorme kansen.

De blauwe pil is alles bij het oude laten. De rode pil is een sprong naar de toekomst...

The Blue Pill

De hele wereld op 5G, behalve Nederland

5G gaat de wereld veranderen. De techniek wordt de basis van prachtige toepassingen rond bijvoorbeeld autonoom rijden, virtual reality en internet of things. De wereld zal in korte tijd nog meer connected zijn, wat enorme economische en sociale vooruitgang zal betekenen. Wereldwijd zullen alle ontwikkelaars van 5G apparatuur, inclusief Apple, Samsung en Google, maar ook autofabrikanten, ontwikkelaars van sensoren, echt elk digitaal apparaat, 5G ontwikkelen op basis van de voor 5G bestemde frequenties.

Voor 5G is de 3,5GHz frequentie essentieel: deze frequentie biedt zowel bereik als snelheid. De hele wereld zal die frequenties inzetten. In Burum staat het satelliet grondstation, dat op 3,5GHz verkeer monitort. Hierdoor zal half Nederland, inclusief Amsterdam en alles daarboven geen volwaardig 5G kunnen toepassen. Ook onder die lijn ligt voor de rest van Nederland een forse beperking op het gebruik van deze frequentie. Om toch 5G aan te kunnen bieden zullen operators veel meer zendmasten moeten plaatsen, wat een 5G netwerk onbetaalbaar maakt, en dus slechtere dekking zal bieden. Dit betekent voor Nederland dat ontwikkelaars, bedrijven en dienstverleners het hele land links zullen laten liggen.

We worden in dit toekomstscenario het enige land zonder serieuze 5G dekking en diensten. Alsof je het enige land bent zonder water, zonder riool, of zonder stroom. Onze agri-industrie kan zonder IoT op 5G niet concurreren op efficiency. Onze stroomnetwerken worden niet modern gemonitord, waardoor we niet kunnen inzetten op verduurzaming. Elk zichzelf respecterend internetbedrijf verhuist naar een ander land. Waar Nederland nu een voorsprong heeft op digitale diensten en consumptie, verliezen we deze en zullen we een ongekende economische en sociale achterstand oplopen tegenover de rest van de wereld.

The Red Pill

Nederland leidend in innovatie en diensten op 5G

Ons aanbod is om met onze Cybersafety experts en frequentiespecialisten met Defensie in gesprek te gaan om alternatieven te verkennen. Want wat ons betreft is 3,5GHz openstellen voor 5G een no-brainer, dan kan Nederland in elk geval mee met de vaart der volkeren. Veiligheid en economie gaan hand in hand en in het dienen van beide belangen zien wij juist een kans.

Voor ons is dit echter niet genoeg. We hebben namelijk een plan :) Er worden op dit moment wereldwijd miljarden geïnvesteerd in startups die 5G nodig zullen hebben voor hun business. Met ons unieke 5Groningen Fieldlab, bieden we wereldwijd startups en tech-bedrijven een unieke kans om de komende jaren onderzoek en innovatie te doen rond toepassingen op 5G. Deze bedrijven zullen een unieke voorsprong op de markt verkrijgen. Groningen gaat startup-tracks organiseren met internationale bedrijven en gaat duizenden startups internationaal benaderen.

De allerbeste startups wereldwijd rond thema’s 5G, Cybersafety, IoT, Virtual Reality, Autonomous Mobility, Energietransitie, Bouwen, Agri en Groene Chemie worden uitgedaagd en ondersteund om in Groningen hun techniek en business modellen te testen. Deze wereldwijde top van startups wordt gehuisvest en ondersteund in Groningen, met veel corporates in hun kielzog, en met directe aansluiting naar onze eigen economische sectoren.

De financiering en begeleiding van deze startup tracks wordt door ondernemers uit onze regio georganiseerd, met als doel nieuwe ‘unicorns’ (de bedrijven die de kans hebben om meer dan een miljard omzet te draaien) te bouwen. Waar anders dan in Groningen. Dankzij dit ambitieuze plan wordt Nederland leidend op het gebied van 5G innovatie en diensten. Dankzij dit plan wordt Groningen nog meer de bakermat van innovatie, digitalisering, economische groei en werkgelegenheid. Er is nu bijvoorbeeld al een concrete kans om internationaal Vehicle Security Centre te bouwen.



The Red Pill 2

Open 5G

Het is gangbaar om frequenties voor mobiel verkeer te veilen. Het leverde het Ministerie van EZ een mooi bedrag op, dat in economische impulsen kon worden gestoken. Prima, zeker als die impulsen worden ingezet om digitale innovatie binnen bedrijven aan te jagen, want zij bouwen er een economie op.

Tegelijkertijd komt er meer weerstand tegen het veilen van frequenties. Telecom operators hebben moeite die grote investeringen terug te verdienen en zien steeds vaker af van biedingen. Een ander nadeel is dat een veiling veel partijen uitsluiten, die niet de budgetten hebben. Veilingen sturen daarmee onbedoeld op een markt met een beperkt aantal internationale grote partijen, die met elkaar de markt verdelen. Dit komt niet ten goede aan nieuwkomers en beperkt concurrentie. De combinatie van zo’n gesloten markt en dure frequenties maken mobiele abonnementen onnodig duur voor gebruikers. En dat remt adoptie. Wat op zijn beurt weer diensten afremt. Bovendien is voor 5G zoveel apparatuur nodig dat het vrijwel onmogelijk wordt voor één partij om een landelijk snel dekkend netwerk te bouwen.

Twee jaar geleden was er een interessant experiment van onze Noordelijke Online Ondernemers. Een deel van het Internet of Things spectrum is vrij toegankelijk. De kosten voor IoT zendapparatuur bleken laag. Binnen een paar uur tijd committeerden deze ondernemers via hun appgroep zich aan het bouwen van een open IoT netwerk. Daarop haakten de provincies Groningen en Drenthe aan, en in mum van tijd waren beide provincies gedekt, tegen een fractie van de kosten van een regulier netwerk. Door dit netwerk zijn tal van nerds en bedrijven in onze regio aan het hacken en spelen met IoT. Dit leidt tot uitvindingen, startups en hopelijk scale-ups.

Wat deze ervaring leerde, is dat het eigenlijk niet meer van deze tijd is om geld te verdienen aan telecomdiensten. Het echte geld wordt niet verdiend met verbindingen, maar met diensten op die netwerken. Telecom operators verkopen straks geen SIM-abonnementen meer. Stel een netwerk zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar, en spontaan ontstaat bedrijvigheid.

Het is ook niet meer van deze tijd dat een telecom operator zelf alle infrastructuur in handen moet hebben. Iedereen kan namelijk een 5G netwerk bouwen. Met onze ervaring met blockchain technologie kunnen we er voor zorgen dat mensen en bedrijven met een 5G antenne gezamenlijk een virtuele operator vormen. Iedereen kan de netwerken van grote operators zo aanvullen (denk aan dekking in rurale gebieden). Dankzij verrekening via de blockchain verdient iedereen op zijn eigen investering. Consumenten en bedrijven krijgen met al hun apparaten een always-on ervaring, ongeacht wie de toegang levert.

Open 5G betekent fors lagere kosten, dus snelle adoptie door consumenten. Dit jaagt bedrijvigheid en innovatie aan. We zijn ervan overtuigd dat een open 5G aanpak de digitale economie van Nederland veel harder aanjaagt, dan via opbrengsten uit veilingen kan worden gedaan. De Nederlandse concurrentiepositie wordt enorm. Nederland als modern digitaal land, met een vooruitstrevende digitale overheid. Klinkt als een prachtige toekomst! Deze techniek van de toekomst wordt vandaag in Groningen ontwikkeld.

Doet u mee?

Wij hebben onze toekomstkeuze al gemaakt. 5G is het vehikel om startups te bouwen en startups en bedrijven te acquireren. We zijn al begonnen. Haakt u aan? We hebben een simpel lijstje met verzoeken:

  • Helpt u ons om samen met Defensie een oplosssing voor de 3,5GHz frequentie te vinden?
  • Ondernemers, provincie en gemeente Groningen funden de 5G internationale startup organisatie. Fundt u mee?
  • Ondernemers funden de 5G internationale startup trajecten. Fundt u mee?
  • Helpt u mee het open 5G project verder te ontwikkelen?