kies je toekomst

Twee toekomstscenario’s voor het MKB

Verregaande digitalisering betekent ook mondialisering. Een bedrijf uit een ander continent kan een lokaal Nederlands bedrijf beconcurreren. Hebben we straks nog een maakindustrie? Hebben we straks nog juristen? Automonteurs? Notarissen? Banken?

In de afgelopen dertig jaar tijd is de wereld totaal veranderd. Hoe zou 2048 eruit zien? Is digitalisering een bedreiging voor het MKB of juist een kans om de wereld te veroveren?

De blauwe pil is alles bij het oude laten. De rode pil is een sprong naar de toekomst...

the blue pill

Verval van MKB en key sectoren

Meer dan 95% van onze bedrijven bestaat uit het midden-kleinbedrijf met maar een paar medewerkers. Vaak zijn de eigenaren meewerkende voormannen die samen met hun team bezig zijn met de waan van de dag: hun klanten en de omzet. Bedrijfsopvolging is vaak een probleem en met de strategie van hun toekomst zijn ze niet bezig, ook al zouden ze willen.

Groningen kent een aantal sterke traditionele sectoren: agri, energie en chemie bijvoorbeeld. We leveren hier de eerste levensbehoeften: als we in Groningen stoppen met elektriciteit, gas en voedsel leveren, kan de BV Nederland niet draaien. Van gas willen, moeten en gaan we af. Om het verlies aan gas-gerelateerde banen op te vangen willen we inzetten op duurzame warmte en elektriciteit. Onze voedselproductie en chemie zal groen en circulair moeten worden. Het is de ambitie van Groningen om deze industrieën te vergroenen.

Vergroenen is essentieel, en digitalisering is even belangrijk. Als het MKB en onze belangrijke sectoren niet zowel vergroenen als digitaliseren, zullen ze door internationale concurrentie worden weggevaagd. Waar de economie van de Stad Groningen volop draait, maken we ons zorgen over de economie in de provincie. Als we niets doen, draaien we niet alleen de gaskraan dicht, maar gaat het licht uit. En daar zal heel Nederland last van hebben.

the red pill

digitale impuls voor het MKB

Onze digitale bedrijven bieden aan net-afgestudeerde studenten op te nemen in hun bedrijven, en ze traineeships aan te bieden. Studenten leren bij ons hoe onze digitale processen werken: productieprocessen, warehousing automatisering, online marketing, online sales, procesoptimalisatie, bedrijfsvoering: alles behalve onze bedrijfsgeheimen mogen ze in kaart brengen en in een kennispool gooien.

Vervolgens bieden we deze studenten een tweede traineeship aan waar ze bij het MKB en bij de bedrijven in onze key sectoren onze kennis gaan implementeren. Uniek in de wereld. Hiermee slaan we meerdere vliegen in één klap: studenten krijgen enorm veel praktijkervaring die ze op hun CV kunnen bijschrijven; digitale bedrijven krijgen meer jong talent aan boord; onze kennis wordt opgeschaald en in het MKB en in de Agri, Chemie, Energie en Bouw sectoren geïnjecteerd. Waardoor ze groener en digitaler en vitaler worden. Waardoor ze hun productie weer naar onze regio kunnen halen. Waardoor ze internationaal kunnen concurreren en exporteren.

Wij hebben onze toekomstkeuze al gemaakt. We hebben per jaargang 15.000 studenten die we in willen zetten om de toekomst van ons bedrijfsleven en die van Nederland groener, digitaler en vitaler te maken. We werken hard aan een traineeshipprogramma, en we willen onze schouders eronder zetten om deze toekomst te realiseren.the red pill 2

Groene impuls voor energie

Groninger huishoudens betalen gemiddeld €200 per maand voor hun energierekening. Na één jaar is dit € 2.400. Na 10 jaar is dit € 24.000. Na 30 jaar loopt dit bedrag op naar € 72.000, bij huidige energielasten.

Voor €72000 is het ruim mogelijk om een woning volledig zelfvoorzienend te maken: isolatie, duurzame stroomopwekking, stroomopslag, duurzame warmteopwekking en warmteopslag. Geheel off-the-grid. Voor nieuwbouwwoningen zijn deze bedragen fors lager.

Wij willen een fonds ontwikkelen waarmee woningeigenaren een energiehypotheek op hun huis kunnen vestigen. Met deze energiehypotheek kan de technologie worden betaald om een huis volledig zelfvoorzienend te maken. Woningeigenaren betalen nog steeds € 200 per maand, maar worden uiteindelijk eigenaar van hun energiesysteem.

In Groningen zijn 290.000 huishoudens. Als alle huishoudens in dit model meedoen, buigen we 290.000 * € 2.400 = jaarlijks maximaal 700 miljoen euro om naar een Groninger energie-economie. Wij rekenen er op dat dit een ongekende impuls oplevert voor innovatieve energieconcepten.

Met onze blockchain kennis kunnen we een smart grid ontwikkelen waardoor woningeigenaren onderling energie delen en verrekenen. Een digitale moderne variant op de coöperatie. De innovaties die voortkomen uit zo’n programma zijn een prachtige impuls voor Groningen om een nieuwe energie-economie op te bouwen, en onze kennis, producten en diensten te exporteren. Power as a service. In de nabije toekomst.

Doet u mee?

  • Helpt u ons traineeship-programma mee te funden?
  • Wilt u meedenken hoe we trainees zo laagdrempelig mogelijk binnen onze bedrijven mee kunnen laten lopen?
  • Helpt u mee een energietransitiefonds te ontwikkelen?
  • Helpt u mee door de postcoderoosregeling weg te halen?